C/ Comte Borrell, 179-183. Barcelona - Tel: 93 424 51 02

Un estudi subvencionat pel COOOC detecta que un minut d’estimulació de llum monocromàtica activa diverses àrees cerebrals

Elaborat per part de l’equip de l’Àrea de Recerca de l’Associació Catalana d’Optometria i Teràpia Visual (ACOTV), l’estudi està publicat a la revista internacional Scientific Reports (Nature)

Arantxa García | Comunicació COOOC


Un minut d’estimulació de llum monocromàtica activa diverses àrees cerebrals de forma específica, tant en regions visuals com no visuals. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi Connectivitat funcional de les xarxes cerebrals amb tres longituds d’ona monocromàtiques: un estudi pilot utilitzant imatges de ressonància magnètica funcional en estat de repòs, elaborat per l’òptic optometrista i doctor en Enginyeria Òptica Marc Argilés (Barcelona, 1987), els òptics optometristes Bernat Sunyer i Sílvia Arteche i el doctor Cleofé Peña-Gómez, i publicat a la revista internacional Scientific Reports (Nature). 

Cada llum (vermella, verda o blava) té uns efectes diferents. Després de l’exposició a la llum blava, es va observar una disminució de la connectivitat funcional en les xarxes corticals visuals en els dos hemisferis, però sobretot en l’esquerre, i en àrees lligades a l’atenció i ritmes circadiaris. La llum verda va augmentar la connectivitat funcional en àrees lligades a l’atenció visual, de forma asimètrica en l’àmbit hemisfèric, i de forma interessant, es va observar un efecte completament oposat amb la llum vermella. L’exposició a la llum vermella va mostrar una disminució de la connectivitat funcional en els dos hemisferis en àrees relacionades amb l’atenció visual, cosa que influeix directament en regions associades a la memòria de treball. 

Aquest estudi, finançat pel COOOC, obre portes a noves investigacions en el futur, sobretot respecte a l’eficàcia de l’ús de llums monocromàtiques en teràpia visual. Partint de la seva publicació indexada, l’observació i interpretació de l’especificitat de les llums monocromàtiques, sobre els efectes en la cognició, obren noves vies d’investigació en l’àmbit de l’òptica i l’optometria per desenvolupar estratègies terapèutiques amb evidència científica. Però no només això: també pot ajudar altres disciplines, com medicina, neurociència cognitiva, psicologia o biologia. 

VOLEU SABER-NE MÉS? 

Per conèixer més detalls sobre l’estudi, en aquest número entrevistem a Marc Argilés. 

També podeu accedir a l’estudi complet fent clic aquí. 


Accedeix a la revista sencera

Revista Optometristes.cat nº 30 – versió català

Revista Optometristes.cat nº 30 – versió castellà

 

31 October, 2023

Coooc

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària. En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí. Cookies View more
Acceptar